Co jeść, aby mieć zdrową cerę?

Każdy dba o to, aby jego cera była zdrowa i promienista, jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że duży wpływ na jej kondycję ma… to, co znajduje się na naszym talerzu.

To, co jemy, znacznie wpływa na stan naszej skóry, przede wszystkim zaś – na skórę twarzy. Warto więc jak najlepiej komponować spożywane posiłki, wzbogacając je o niezwykle ważne dla zdrowia elementy. Co zatem należy jeść, aby cieszyć się gładką, niepodrażnioną cerą? Podpowiadamy poniżej.

1. Tłuszcze

salmon-1238248_1920

To, co sprawia, że skóra naszej twarzy jest miękka, delikatna i pozbawiona przebarwień, to przede wszystkim zdrowe tłuszcze, a dokładnie – nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Przede wszystkim dlatego, że doskonale radzą sobie one ze zwalczaniem stanów zapalnych, zapobiegają też pojawianiu się zmarszczek i eliminują ryzyko występowania trądziku. Co więcej, świetnie ochraniają one skórę przed odwodnieniem oraz przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, takich jak ostry mróz, czy mocny, zimny wiatr. Gdzie natomiast można je znaleźć? Na przykład w rybach morskich (łosoś, makrela), olejach roślinnych (olej lniany i rzepakowy, oliwa z oliwek) oraz orzechach, pestkach i nasionach.

2. Białko

milk-2474993_1920

Jeśli piszemy o podstawowych składnikach, z których składa się nasza skóra, nie możemy pominąć również białka, które jest jej głównym budulcem. Trawiąc białko, organizm pozyskuje aminokwasy, z których powstają m.in. kolagen, kreatyna i elastyna. Dzięki białku, nasza skóra jest więc elastyczna, jędrna oraz odporna na promieniowanie UV. Dodatkowo, zapobiega ono przedwczesnemu starzeniu się skóry, nadając jej wyjątkowo zdrowy wygląd. Szukając odpowiednich źródeł białka, powinniśmy sięgnąć przede wszystkim po: jajka, rośliny strączkowe, chude mięso (najlepiej drób), nabiał, a także po nasiona, orzechy i ryby, o których pisaliśmy w powyższym akapicie.

3. Antyoksydanty

background-2277_1920

Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze – między innymi witaminy C i E, beta-karoten, selen i cynk. Dlaczego są one tak korzystne dla naszego organizmu? Po pierwsze: osłabiają działanie wolnych rodników, które to często przyczyniają się do niszczenia włókien kolagenowych. Po drugie: z ich pomocą uda nam się spowolnić proces starzenia się skóry. Po trzecie: wpływają one na szybszą regenerację skóry i zapewniają jej świeży wygląd. Gdzie więc je znaleźć? Głównie w warzywach i owocach, między innymi w warzywach zielonych, czerwonych i żółtych/pomarańczowych. Świetnym źródłem antyoksydantów są różnego rodzaju sałaty, kapusta, szpinak, marchew, dynia, papryka, brukselka, ogórek, jagody, borówki i truskawki. Oczywiście, sięgać należy także po orzechy, których korzystnych wpływ na kondycję naszej skóry jest wręcz nieoceniony.

Jedząc zdrowe produkty, które bogate są w witaminy, białko i zdrowe tłuszcze, na pewno nie będziemy narzekać na problemy z cerą. Przy okazji, ciekawie zmodyfikujemy codzienną dietę – tak, aby była ona jak najbardziej korzystna dla naszego organizmu!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.